9 Mayıs 2013 Perşembe

Modernlik?

   16 Ocak – 16 Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul Modern’ de düzenlenen sergiye sanatsever bir öğrenci olarak perşembe günü gittim.Serginin konusu, modernlik ve bu modernleşmenin sanata etkisi olunca oldukça merak ettim.


   Sergiye dönecek olursak  Thomas Hirschhorn ‘un  The One World adlı eserinden başlayabiliriz.Mukavva,ahşap,poliüretan köpük ve fotokopilerden yapılmış bu eser; içinde yaşadığımız bu dünyanın sosyal veya siyasal sebeplerle, farklı yerlerinde farklı hayatların yaşandığını,farklı değerlerin olduğunu anlatıyor. Bir yanda tüketim çılgınlığı için oluşturulmuş yapay dünya malzemeleri ;güzellik,moda,zenginlik, vb. diğer yanda ise savaş,yoksulluk ve yine bu modern dünyanın yarattığı insanlık dışı gerçekler. Ancak şöyle bir durum vardı ki; bu tüketici yapay dünyanın ana malzemesi kadın olmuş.Kadının güzelliği ve seksapalitesiyle ürünün satılmasını hedefleyen pazarlamacılık anlayışı ve silahlarla parçalanmış kadınlı erkekli insan cesetleri karşılaştırılmış.Bu da eleştirinin bana göre bakışını daraltmış.Çünkü tüketim denilince akla sadece kadının gelmemektedir.
  Gelelim serginin diğer eserlerine; 



 Chris Marker’ in Zaplama Bölgesi’nde, farklı kanalların açık olduğu bir sürü televizyonun bulunduğu karanlık odaya.Bu oda da çok uzun süre durmak pek mümkün olmasa gerek.Çünkü her yerden farklı bir ses geliyor ve insanda çığlık atma isteği uyandırıyor ama serginin en etkili bölümü de bence bu multimedya enstalasyonuydu.
     Sergide en çok beğendiğim bir diğer eser ise Kader Attia’nın Untitled (Skyline) adlı yerleştirmesi.Farklı boyutlardaki buz dolaplarının üzerine yapıştırılmış mozaik aynalar,modern dünyanın görkemli binaları gibi durmuş.Karşısına geçip bu dünyayı izlemek gerçekten zevkliydi. 



0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sokak Tanrısı