9 Mayıs 2013 Perşembe

Nicolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi

   Nickolas Muray ismi bir çok kişiye yabancı gelse de aslında 20.yüzyılın en ünlü,en başarılı,en gözde ve en çapkın fotoğrafçılarındandı. Azimli bir başarı öyküsünün yanı sıra kıskanılacak bir hayata sahipti. Marliyn Monroe’ dan Greta Garbo’ ya, Elizabeth Taylor’ dan Frida Kahlo’ ya bir çok ünlünün fotoğraflarını çekmiştir.Peki önce Nickolas Muray’ ın kim olduğundan bahsedelim.


     Nickolas Muray, 1892’ de Macaristan’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesinin ekonomik durumundan dolayı önce Budapeşte ‘ye sonra Almanya’ ya yerleşti. 21 yaşında ise cebinde çok az bir parayla ve yine çok az ingilizcesiyle A.B.D.’ ye gitti. Burada fotoğraf stüdyosunda çalıştı, eskrim  ile uğraştı, ingilizcesini geliştirdi.Bu dönemlerde Broadway’ de sahnelenen The Mirage adlı oyunun yıldızı Florence Reed’ in fotoğrafını çekmesiyle tüm kaderi değişmişti.Kendi atölyesini açtı ve düzenlediği ilk sergi oldukça ilgi gördü. Hemen sonrasında fotoğrafları dergilerde yayımlanmaya başladı. Özellikle portre çalışmalarındaki başarısıyla dönemin bir çok Hollywood yıldızının, siyasetçisinin, sporcusunun fotoğraflarını çekmiştir. Kısa süre sonra sadece portre fotoğrafçılığının değil moda ve reklam dünyasının da aranan fotoğrafçısı olmuştur. Coco Cola, Lucky Strike, General Foods, Camel gibi bir çok büyük markanın reklam fotoğraflarını çekmiştir.




   Nickolas Muray, bir dergi için çektiği ilk doğal renkli fotoğraf , reklamcılık alanında tarihe geçmişti.Çünkü o zamana kadar dergilerdeki renkli reklamlar çizerler tarafından elle boyanıyordu.


    Nickolas Muray, kadın düşkünü olmakla tanınırdı.Hayatı boyunca adı pek çok kadınla anılmıştı.Ancak bu kadınların en önemlisi hiç kuşkusuz Frida Kahlo idi, Frida’ nın  en güzel fotoğrafları da Nickolas Muray’ ındı. Sergide Frida’ nın Nickolas Muray’ a gönderdiği mektupları da görmek mümkün. 




      Pera Müzesi’ ndeki, Nickolas Muray sergisi 25 Ocak – 21 Nisan 2013 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 Sokak Tanrısı